Back to Stallion Celebrities


Photo by Anette Mattsson ©

Audi

Born 1990 at Slängsboda Arabstuteri

Bay Gelding

Sired by Fynd (RD Misha US x Philippa - Pohaniec PL)

Out of Alladina (Alrex PLx Dartia - Exelsjor PL)

Sire line: Kuhailan Haifi d.b. 1923, imp. 1931 Gumniska

Dam line: Szweykowska ~1800, bred by Slawuta

Owned by Pernilla Sjöström, Sweden

Deceased 2006

 

Audi – en sporthästlegend har gått ur tiden

En av våra mesta sporthästar i framförallt westernvärlden, men även i den övriga arabhästsporten, har tyvärr gått bort alldeles för tidigt under sommaren som gick.

Många är vi som njutit av Audi och hans själfrände Pernilla Sjöströms bedrifter på tävlingsbanorna de senaste 10 åren. Vi är ytterligare några som beskåda av deras samspel på hemmaplan. Jag får många minnen när jag tänker tillbaka, när Audi som föl promenerar lös efter sin älskade matte hemma på stallplanen, eller när Pernilla och Audi spinner runt i blixtsnabba spins som först får publiken att tystna av andakt för att sen tjuta rakt ut av glädje och beundran. Eller hans ökade trav som gav mig rysningar i hela kroppen då han svävade fram över arenan. Eller då Audi och mitt sto Mirva återses ute på tävlingsbanorna och Mirva kärvänligt vill visa att hon minsann är kompis med honom och nafsar en blöt ”tuggpuss” på hans bog och han gentlemannamässigt låter henne hållas (fastän han tycker att hon är ganska jobbig)… Eller då Audi uppfostrar småbarnen som extrapappa åt unghingstarna i hagen eller.. Ja, minnena är många och varma.

Audi och Pernilla var inte bara framgångsrika under många, många år på westernarenorna och det i alla westernridningens dressyrgrenar, med 300 placeringar varav 100 (!) förstaplaceringar. Audi har vunnit western-SM för araber med 14 guldmedaljer och erövrat ytterligare 16 SM-medaljer av de andra två valörerna. Två gånger reste Audi och Pernilla till EM i Österrike och belönades då med silvermedalj i Western Allround ena året och vann det andra året. Tyvärr delades då ingen medalj ut då det saknades en nations deltagande för det …
Audi har också vinster i dressyr upp till LA:5 och placeringar upp till medelsvår B. Dessutom är han Svensk Rikschampion Valack och dubbel Reserv Rikschampion Valack på utställning. Utöver detta har Audi vunnit Sportcupen två gånger och Westerncupen en gång. Vad mer kan man begära för att påstå att Audi var en sann allroundarab och en fantastisk representant för sin ras?!

I slutet på juni blev dock Audis leversjukdom så svår att han fick somna in för att i stället frisk och stark få galoppera på de evigt gröna ängarna.

Det är med stor sorg och saknad jag vill tacka både Audi och Pernilla för många inspirerande sportögonblick och jag vet att många med mig kommer att sakna ståtliga bruna Audi på tävlingsbanorna i framtiden.

Back to top